Řešení pro Spořilov

18.09.2013 08:10

Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP9), ředitel TSK Pivec a šéf OMI Beránek informovali na setkání s občanskými sdruženími ze Spořilova, Braníka a Krče 11.9.2013 o opatřeních které ulehčí obyvatelům Spořilova postiženým hlukem z dopravy a emisemi.

V prosinci bude otevřen most u Kačerova který odvede polovinu tranzitní dopravy ze Spořilovské, do konce roku bude postavena  protihluková zeď mezi Záběhlickou a Spořilovskou a nejpozději na jaře chybějící protihlukové zdi kolem Západního Spořilova a u  bývalého autodružstva. V dolní části Spořilovské bude instalována experimentální mobilní protihluková stěna. Na Spořilovské bude položen tichý asfalt a Odbor městského investora (OMI) dává do rozpočtu požadavek na zastřešení Spořilovské. Ulehčení Spořilovu od těžké tranzitní dopravy také přinese zprovoznění obchvatu Slaného (spojení mezi D8 a D1 bez nutnosti jet přes Prahu). Vzhledem k omezené dopravní kapacitě Kačerovského křížení zbývá doladit dopravní režim ve špičkách pracovního dne tak, aby nedocházelo k zahlcení Jižní spojky a třídy 5.května. Dalším konkrétním cílem se tak stává co nejrychlejší dostavba okruhu u Běchovic a odvedení kamionů z Prahy 4.

Po třiceti letech tak konečně dochází k řešení ochrany západního Spořilova před hlukem z Jižní spojky a 5.května a po třech letech i k ochraně obyvatel žijících podél Spořilovské. Je to mimořádný úspěch obou občanských sdružení ze Spořilova – SOS Spořilov a Zdravý Spořilov, výsledek trvalého tlaku radnice Městské části Praha 4 - exstarosty Horálka (ODS), místostarosty Bodenlose (ČSSD) a exšéfa protihlukové komise Kunerta (TOP9) - a vstřícnosti představitelů Magistrátu hl.m.Prahy - nám.primátora Nouzy a exnáměstka Noska (ODS), kteří pochopili jak vážný problém hluk je. Není bez zajímavosti, že situací na Spořilově se zabývalo i veřejné slyšení v Senátu, svolané senátorkou Sykovou (za ČSSD), které se tak povedlo problém hluku a emisí na Spořilově přenést i na půdu nejvyšších orgánů státu. Ukazuje se, že i bez ohledu na politickou příslušnost lze společným úsilím vyřešit i tak závažný problém jakým je průjezd těžké dopravy přes hustě obydlenou zástavbu. A to je na dnešní dobu mimořádně dobrá zpráva.