Senátorka za Prahu 4 Eva Syková žádá ministra dopravy o pomoc pro Spořilov

21.03.2014 18:41

Zvykli jsme si,  že volbami do senátu zpravidla končí viditelný zájem zvoleného senátora o dění v místě a znovu se opět projeví  až  rok před dalšími volbami. Příjemným překvapením je senátorka Eva Syková (ČSSD) která se aktivně pustila do řešení situace na Spořilově v souvislosti s jeho zátěží těžkou tranzitní dopravou. Nejdříve se setkala s obyvateli Spořilova na diskusi o dopadu emisí z dopravy na lidské zdraví. Pak svolala senátní slyšení k řešení dopravy na Spořilově. Tím se jí podařilo problém dopravy na Spořilově zviditelnit na úrovni vlády a parlamentu.

 

V minulých dnech se senátorka Syková obrátila na ministra dopravy dopisem, ve kterém ho žádá o prověření přípravy celé stavby 511 (východní část Pražského okruhu) v Běchovicích. Zároveň ho žádá aby se zasadil na vládní úrovni o jmenování koordinátora výstavby tak, aby konečně existovala jedna konkrétní odpovědná osoba jejímž úkolem bude odstranit rozpory mezi investorem stavby (ŘSD) a  samosprávou a občanskými sdruženími v Běchovicích. A co je nejdůležitější - žádá ministra o zařazení stavby 511 mezi vládní priority a nalezení způsobu jak ji co nejrychleji realizovat.

 

Pouze dostavbou okruhu a odklonem tranzitní dopravy na okruh kolem Prahy je totiž možné reálně odstranit ze starého i nového Spořilova nadlimitní zátěž emisemi a hlukem. Je dobrou zprávou pro nás obyvatele Prahy 4, že máme v senátu zástupkyni, která ví o co jde a co je třeba udělat. Teď záleží jak se k dopisu a k problému svých podřízených v ŘSD postaví ministr dopravy Prachař (ANO2011).