Zastupitelé požadují komplexní řešení hluku na Spořilově

08.02.2013 11:25

 

Na včerejším jednání Zastupitelstva Prahy 4 se projednávala petice občanského sdružení SOS Spořilov týkající se hluku z tranzitní dopravy. Zastupitelé po dlouhé debatě přijali na návrh Petra Štěpánka ze Strany Zelených usnesení, ve kterém žádají Magistrát aby problém hluku na Spořilově řešil komplexně. V praxi to znamená vyvedení kamionů ze Spořilovské ulice ve směru na Brno na opravený most u Kačerova a ven z Prahy zároveň s dostavbou protihlukového valu a protihlukových zdí podél západního Spořilova a zahájení inženýrských a projekčních prací na zakrytí Spořilovské ulice.  Klíčový krok, tedy odklon kamionů u Kačerova,  je plánován na léto letošního roku.

Pro obyvatele Krče, Braníka, Hodkoviček a Chuchle to bude znamenat snížení nočního hluku z rychle jedoucích těžkých kamionů po Jižní spojce a Strakonické, pro obyvatele centrální části Spořilova významný celodenní pokles zátěže hlukem a emisemi. Je třeba poděkovat nejen současnému vedení radnice Prahy 4, zejména místostarostovi Jiřímu Bodenlosovi (ČSSD), za snahu a urputnost se kterou se snaží dosáhnout  vyváženého a funkčního řešení, ale i bývalému starostovi Pavlovi Horálkovi (ODS) a bývalému šéfovi protihlukové komise Ladislavu Kunertovi (TOP9) bez kterých by se věci vůbec nepohnuly kupředu.

Definitivní vyřešení problému s kamiony na Praze 4 přinese až dostavba Pražského okruhu mezi Běchovicemi a D1, která má být hotova v roce 2019